İçeriğe Atla
EKPSS & İstihdam•29 Ekim 2026•2 yanıt

Özel sektörde çalışan engelli personelin yıllık ücretli izin hakkı farklı mıdır?

F
Filiz SaygınKonu Sahibi
Forum Üyesi

Merhaba, özel bir fabrikada 4 yıldır engelli kadrosunda işçi olarak çalışıyorum. İşverenim normal çalışanlara olduğu gibi bana da yılda 14 gün izin veriyor. Bir yerde engelli çalışanların yıllık izin sürelerinin en az 20 gün olması gerektiğini okumuştum. 4857 sayılı İş Kanunu'nda engelliler için ek izin hakkı var mıdır?

Forum Yanıtları (2)

Ş
Şükrü KarahanÜye
29 Eki 2026 11:50
#1

4857 sayılı İş Kanunu'nda özel sektör engelli işçileri için doğrudan 20 gün şartı yok, genel kıdem süreleri geçerli. Ancak sendikalı bir işyeriyseniz toplu sözleşmeyle ek izin verilmiş olabilir, insan kaynaklarına sorun.

İlknur Alkan
İlknur AlkanYAZARSGK & Emeklilik Uzmanı
29 Eki 2026 14:10
#2

İş Kanunu Madde 53 uyarınca genel izin süreleri uygulanır. Ancak tedavi ve periyodik sağlık kontrolleri için hekim raporu ibraz edildiğinde makul sağlık izinlerinin kullandırılması gerekmektedir.

Bu Başlığa Yanıt Verin

Bu başlığa yanıt yazmak ve forumda diğer okurlarla etkileşime geçmek için lütfen Google hesabınızla giriş yapınız.

Erişilebilirlik
Metin Boyutu

Erişilebilirlik ayarları tarayıcınızda saklanır.

Yardımcı Araçlar
Maaş Hesaplama (2026)

Hesaplama bilgilendirme amaçlıdır. Kesin sonuç için SYDV veya E-Devlet üzerinden sorgulama yapınız.