İçeriğe Atla
Serbest Kürsü & Dayanışma•27 Ekim 2026•5 yanıt

Apartman girişine rampa ve engelli asansörü yaptırmak için komşuların onay şartı var mı?

E
Emine AksoyKonu Sahibi
Forum Üyesi

Merhaba arkadaşlar, tekerlekli sandalye kullanan oğlum için apartman girişindeki 6 basamaklı merdivene rampa yaptırmak istiyoruz. Apartman yöneticisi 'kat malikleri kurulunda oy birliği olmadan bina ortak alanına çivi dahi çakamazsınız' diyerek izin vermiyor. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda engelliler için özel bir kolaylık veya çoğunluk kuralı yok mu?

Forum Yanıtları (5)

A
Av. Selçuk Bilgiç (Misafir)Üye
27 Eki 2026 16:45
#1

Yöneticinin söylediği hukuken tamamen geçersizdir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 42 engelliler lehine düzenlenmiştir. Oy birliği değil, toplantıda oy çokluğu aranır. Karar alınmazsa kendi masrafınızla projeyi onaylatıp yaptırabilirsiniz.

B
Bülent PolatÜye
27 Eki 2026 17:30
#2

Bizim apartmanda da yönetici zorluk çıkardı. Belediyenin imar ve şehircilik müdürlüğüne gittik, durumu anlattık. Belediye zabıta ve fen işleri heyeti gelip yöneticiye erişilebilirlik kanununu tebliğ etti, 1 ay içinde mecbur yapıldı.

Ş
Şerife DoğanÜye
27 Eki 2026 18:15
#3

İnsanlar maalesef çok duyarsız. Bizim giriş dar olduğu için katlanır portatif engelli rampası koyduk, ona bile laf eden oldu ama hukuken engelleyemezler.

R
Rıza KeskinÜye
27 Eki 2026 19:00
#4

Masrafı kimin ödeyeceğini de iyi konuşun. Kat malikleri kurulunda karar alınırsa apartman ortak giderinden ödenir, kabul etmezlerse masrafı kendiniz karşılamak zorunda kalabilirsiniz.

Deniz Şimşek
Deniz ŞimşekYAZARGenel Yayın Yönetmeni
27 Eki 2026 20:10
#5

KMK Madde 42/fıkra 5 gereğince toplantıda sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karar bağlanır. Reddedilirse veya 3 ay içinde toplanmazsa engelli birey onaylı tadilat projesine göre inşa ve tesis hakkına sahiptir.

Bu Başlığa Yanıt Verin

Bu başlığa yanıt yazmak ve forumda diğer okurlarla etkileşime geçmek için lütfen Google hesabınızla giriş yapınız.

Erişilebilirlik
Metin Boyutu

Erişilebilirlik ayarları tarayıcınızda saklanır.

Yardımcı Araçlar
Maaş Hesaplama (2026)

Hesaplama bilgilendirme amaçlıdır. Kesin sonuç için SYDV veya E-Devlet üzerinden sorgulama yapınız.